Regnet hjälper till att spola bort lite av det som landar på solpanelerna men inte allt.
Regnvatten är helt rent, men på sin färd ner så tillkommer eventuella föroreningar från luften.
Har man en lutning på taket så rinner det av betydligt mer än om man har ett plattare tak.
Lutande tak samlas mest på sig pollen och fågelavföring.
Platta tak kan även ha löv som samlas.
Solceller behöver rengöras minst 1 gång / år för maximal hållbarhet och elproduktion.
Det viktigaste att tänka på när ska rengöra solceller, är att man använder rätt typ av vatten och borste. Det är inte rekommenderat att spola dina paneler med kranvatten, då risken finns att det lämnar kalkavlagringar.
Vi använder oss av Ultrarent vatten (avjoniserat vatten).
Det är vanligt kranvatten som renas genom filter, som gör att man får bort kalk, mineraler, salter m.m.
Med rätt typ av vatten och borstar så underhåller vi dem så Du får ut mer effekt och panelerna håller längre.
Vi kommer gärna hem till dig och går igenom allt på plats. Boka in en tid redan idag via formuläret nedan!
1. Jobba säkert
Att jobba på ett säkert sätt är vår utgångspunkt och vi lägger stor fokus på att det skall kännas tryggt för våra anställda och för dig som kund. Alla som jobbar hos oss går utbildning för att jobba säkert på höjd, både från stege och på tak. Varje år går vi igenom utbildningen igen för att hålla oss uppdaterade och ha säkerheten färskt i minnet.
2. Vatten
Visste du att fel typ av vatten kan förstöra solpanelerna?
Till exempel om det är hårt vatten där man bor innehåller det oftast mycket kalk och tvättar man med det vattnet kan det lämna kalkavlagringar på era solceller. Har man däremot mjukt vatten där man bor så är det mer okej att använda detta för att rengöra sina solceller men vi rekommenderar alltid att använda sig av ultrarent vatten.
3. Borstar
Mjuka och rena borstar är jätteviktigt när man rengör solceller för att fel typ av borste kan repa solcellerna. Vi använder mjuka och rena borstar som säkrar upp att man inte skadar eller repar solcellerna under tvätt.
4. Lågtryck & skaft & Rätt vatten
För att komma åt alla paneler så använder vi oss av
vattenmatade teleskopskaft. Alla våra bilar är utrustade med ett lågtrycks-system och ger oss vatten direkt från bilarna, vattnet går igenom ett filter som tar bort alla salter och mineraler och då blir avjoniserat vatten.
5. Rätt väder
Solpanelerna får inte vara uppvärmda när dem ska tvättas. Är panelerna varma så finns risken att dem kan spricka och gå sönder. Vi tvättar solpaneler endast under förmiddagen innan solen har varit framme för länge, på kvällen eller nattetid. Detta ger oss möjligheten att säkert rengöra era solceller utan någon risk för att dem ska spricka.
6. Undvik att stå eller gå på panelerna
Att gå eller stå på solpaneler är inte en bra idé. Av den enkla anledning att dem är väldigt känsliga och blir det ett för högt tryck så är risken stor att dem går sönder.
Ett teleskopskaft är det enklaste sättet att nå alla paneler.
7. Dina solcellers största fiende!
Fåglars avföring är en av de värsta sakerna för dina solceller. Fåglarna omvandlar ammoniak i sin avföring till urinsyra. Syran har pH-värde 3 vilket är 10.000 gånger mer frätande än exempelvis vägsalt, vars pH-värde är 7.
Ju längre du låter fågel avföringen sitta kvar, desto djupare etsar den sig in och fräter panelerna.
Hammarvägen 8,
281 43, Hässleholm